Sivil Savunma Afet Yönetimi Ve Müdahale Tatbikatı-2021 Gerçekleştirildi
Tatbikat, ülkedeki, Afet Acil Durum Yönetimi Sistemi içinde yer alan tüm birimlerin hazırlık seviyesini denemek, bu gibi hallerde iş birliği ve koordinasyonu geliştirmek, afet ve acil durum hallerine yönelik farkındalık yaratmak, kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve yardımlaşmayı artırarak, tespit edilecek eksikliklerin giderilmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirildi.
“Sivil Savunma, Afet Yönetimi ve Müdahale Tatbikatı-2021”in seçkin gözlemci günü bugün Gazimağusa’da Palm Beach bölgesinde gerçekleştirildi.
Tatbikat, Afet ve acil durumlarda görevleri olan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı kadrolu personeli, Halk Örgütü personeli, KKTC Afet Yönetimi sistemi içerisinde yer alan bakanlık/kurum/kuruluşların yanı sıra Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne üye yerel üniversitelerin arama kurtarma kulüp öğrencilerinin katılımı ile 15.00-17.00 saatleri arasında icra edildi.
Tatbikat, ülkedeki, Afet Acil Durum Yönetimi Sistemi içinde yer alan tüm birimlerin hazırlık seviyesini denemek, bu gibi hallerde iş birliği ve koordinasyonu geliştirmek, afet ve acil durum hallerine yönelik farkındalık yaratmak, kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve yardımlaşmayı artırarak, tespit edilecek eksikliklerin giderilmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirildi.
“Sivil Savunma, Afet Yönetimi ve Müdahale Tatbikatı-2021” seçkin gözlemci gününü; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, 28’inci Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tuğg. Taner Uysal, Maliye Bakanı Dursun Oğuz, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 14’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgenaral Kemal Balta, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Albay Kadir Bayraklı, bazı milletvekilleri, diğer askeri ve sivil yetkililer ile vatandaşlar izledi.
Merkez üssü Larnaka Körfezi açıklarında rihter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde, deniz tabanının 5 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem senaryosu çerçevesinde; öğrenci tahliyesi, trafik kazasına müdahale ve triaj, ev yangınının söndürülmesi ve duman dolu odadan kurtarma, akaryakıt ve LPG yangınına müdahale, enkazdan kurtarma, kuyudan kurtarma, tünel ile üst kattan kurtarma, atlama yatağı ile kurtarma, tırmanma motoru ve köprü kurma, dağcılık yöntemiyle sedye indirme, üst katlarda mahsur kalanları sedye ile indirme, hidrolik itfaiye merdiveni ile kurtarma, helikopter ile düzensiz göçmen kurtarma, denizde yangına müdahale, deniz kirlenmesine müdahale, denize düşen araçtan kurtarma, KBRN uygulaması, şüpheli pakete müdahale, altyapı tamir çalışmaları ve yola devrilen ağaca müdahale faaliyetleri icra edildi.
Tatbikat, arama kurtarma sergisi, mobil ünitelerin ve kabul merkezinin gezilmesinin ardından, sahra mutfağında pişen yemeğin yenilmesi ile son buldu.
TATAR
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tatbikatın ardından yaptığı değerlendirmede, tatbikatta olağan üstü bir gayret ve çaba sarf edildiğini, ekiplerin birlikte uyum içinde hareket ettiğini, hep birlikte müşahede ettiklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, tatbikata katılan tüm unsurları tebrik ederek teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’de Türkiye’nin de verdiği destekler ve aktarılan bilgi beceri ve yeniliklerle altyapının güçlendirildiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, teknolojinin imkanlarının araç gereç ve insan kabiliyetine eklenmesiyle doğal afet, su taşkını, deprem ,yangın gibi çeşitli felaketlerde insanların sağlığı, güvenliği ve esenliği için ne gibi olağanüstü hazırlıklar yapıldığını tatbikatta izlediklerini söyledi.
Tatbikatta, denizde helikopterler, gemiler, hücumbotlar ve diğer araç gereçlerle en zor şartlarda insanların kurtarılması için yapılan çalışmalardan çok etkilendiğini kaydeden Tatar, bu gibi olaylara hazırlıklı olunduğunu gördüklerini söyledi.
Yapılan hazırlıkların, teknolojinin gelişmesiyle artırıldığını vurgulayan Tatar, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığının envanterindeki araç gerecin de kendisini etkilediğini kaydetti.
Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığının araç gereci ve niteliğinin teknolojik koşullara paralel olarak geliştirildiğini söyleyen Tatar, bunun da olağanüstü çalışmaları mümkün kıldığını belirtti.
Tatar, devletin imkanları ve Türkiye’nin desteğiyle imkanların artırılacağını vurguladı.
Tatar, ekip çalışması ve eğitilmiş insan gücünün önemini vurgulayarak, eğitilmiş insan gücünün KKTC’nin zenginliği olduğunu ve en zorunu bile Kıbrıs Türk insanının başarabileceğini, KKTC Devleti olarak, halka verdikleri güvenle çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Tatar, “Halkımıza ve devletimize verdiğimiz güvenle yolumuza devam ediyoruz.” diyerek bu tür çalışmaları artırarak halka güven vermenin görevleri olduğunu sözlerine ekledi.
SERPAL
Tatbikat öncesinde konuşan Gazimağusa Kaymakamı Kemal Serpal tatbikatın Gazimağusa’da yapılıyor olmasının kendileri için büyük bir şans olduğunu kaydetti.
Serpal, tatbikata bölge halkı ve kaymakamlık olarak büyük önem verdiklerini söyleyerek, tatbikata katılan tüm unsurların sergilediği çaba ve istek ve iş birliğinin güven verici olduğunu görmekten de büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Serpal, “Her türlü felakete karşı hazır olduğumuzu görmek göğsümüzü kabartmaktadır” dedi.
Serpal Kıbrıs Türk halkının esenliği bu topraklarda yaşayabilmesi için akıtılan alın teri için arama kurtarma ağında dünya standartlarına ulaşmış olan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı başta olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti.
KARACA
Sivil Savunma Teşkilat ıBaşkanı Atilla Karaca da, dünyada yaşanan bölgesel ve küresel afetlerin nüfus artışı ve çarpık kentleşme, sanayi kazalarının neden olduğu can ve mal kayıplarının her geçen gün arttığına dikkati çekti.
Karaca, bu durumun kayıpları en aza indirmek için sürdürülen afet ve acil durumlara yönelik çalışmaları da kaçınılmaz kıldığını kaydetti.
Karaca, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı olarak bu bağlamda KKTC afet yönetimi sisteminin çatısını oluşturan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi’ne mensup paydaşlarıyla birlikte yaşanması muhtemel afetlerde halkın can ve mal güvenliğini korumak adına imkan ve kabiliyetleri sürekli geliştirme gayreti içerisinde olduklarını söyledi.
Toplumun her kesiminin sisteme dahil edilmesi gerektiğini kaydeden Karaca, yurt içi ve yurt dışında kamu, özel, kurum kuruluş üniversite ve sivil toplum örgütleriyle afete dirençli toplum oluşturmaya yönelik bir çok proje gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Karaca, yapılan çalışmaların en büyük hedefinin afete dirençli bir toplum oluşturmak olduğunu yineledi.
Karaca, tatbikatın; ülkede sahip olunan tüm imkan ve kabiliyetlerin denenmesini, kurumlar arası koordinasyon uygulanarak oluşması muhtemel olaylara müdahalenin sınanmasını, sistemin daha ileriye taşınmasını amaçladığını kaydetti.
Karaca, tatbikatta gerçekleştirilecek müdahalelerin uluslar arası standartlarda, ölçeğinde icra edileceğinin de altını çizdi.
Karaca, gerçekleştirecekleri faaliyetlerle halkın güvenini kazanmanın kendileri için en büyük motivasyon olacağını da sözlerine ekledi.
ALTINKAYNAK
Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Harekat ve Eğitim Şube Müdürü Ümit Altınkaynak da Larnaka’da deniz tabanında sabah saatlerinde meydana gelen 7.7 ölçeğindeki deprem senaryosu kapsamında tatbikatta gerçekleşen olayları ve tatbikatın geldiği son noktayı anlattı.
Altınkaynak müdahaleler dışında deprem sonrası halka yardımda bulunmak için oluşturulan mobil birimler hakkında da bilgi verdi.
Konuşmaların ardından , Sivil Savunma Gazimağusa Bölge Müdürü Kamil Ağcabay’ın anlatımı eşliğinde tatbikat gerçekleştirildi.